Новости

Бесједа оца Марка на Литургији Пређеосвећених Дарова на Велику сриједу

Литургија Пређеосвећених Дарова на Велику сриједу, служена је саборно у храму Светог Архангела Михаила у Старом граду. Литургијом је началствовао јеромонах Марко сабрат савинске обитељи, уз саслужење јереја Зорана Миљанића и ђакона Ненада Ковача.
Светој Литургији молитвено су присуствовали свештеници наше Црквене општине, а сабрани вјерни народ у одговарању на молитвене прозбе предводили су монахиња из манастира Буновићи сестра Нектарија и појац Милорад Вукашиновић.
Надахнутом бесједом отац Марко се обратио сабранима, нагласивши колико је важно да са себе збацимо бреме гријеха, јер од њега како каже псалмопојац "нема мира у костима мојим". Међутим, Господ је дао савјест свакоме човјеку, да га она опомиње да је гријех оптеретио душу његову и да треба да се ослобађа тога јарма. Отац Марко запажа да у таквим ситуацијама човјек покушава да то печење савјести ријеши на други начин, као што се ријешавају свакодневни материјални проблеми, па покушава да промијени средину, простор, стан, ауто, да освјежи свој анмбијент, међутим, та нелагода која притиска човјекову душу није спољашња, већ долази од гријеха који се настанио у човјеку. Зато треба Христа уселити у срце, очистивши своју душу од гријеха, па ће Христос којије извор и цар мира, зацарти мир у срцима нашим.
Литургија Бесjеде