Новости

Предавање Митрополита Јоаникија - "Духовни значај Литија у Црној Гори"

У организацији Црквене општине Топаљско-херцегновске, вечерас је у фоајеу Довране "Парк", Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије одржао предавање на тему: "Духовни значај Литија у Црној Гори". Посебна радост била је слушати искуствену ријеч из угла самог пастира који је и сам проживљавао Голготу заједно са повјереном му паством. На самом почетку архијерејски намјесник херцегновски отац Обрен Јовановић поздравио је присутне по чину и реду, након чега је најавио емитовање кратког филма "До Христове побједе!" у продукцији Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици и радија Светигора.
У уводном слову Високопреосвећени Митрополит је појаснио да је литијски вход прије свега богослужбени елемент и као такав је основни, свештени и неодвојив чин сваког богослужења. "Када говоримо о литијама морамо рећи прије свега да су оне установа богослужбена, црквена од најранијих времена. Можемо их везати за Христов улазак у Јерусалим. Можемо их везати и даље за излазак Јевреја из Египта и за многе друге догађаје у историји."
Приликом празновања одређених празника свештена литија излази из храма, молитвено опходи храм, или пак проходи градове и мјеста и поново увире у свети храм. Митрополит примјећује да то има свој дубоки смисао. "Иако је наша вјера препуна тајни Божијих, она се свједочи јавно и јавно проповиједа. Наша свештеничка служба је јавна служба. Ми не кријемо ништа "осим свете тајне исповијести, да би се човјек лакше отворио, мада је некада у древној Цркви и исповијест била јавна."
Након што је протумачио богослужбени и литургијски смисао свештених литија, Митрополит се осврнуо на духовни значај литија у Црној Гори, подсјетивши сабране на читаву хронологију догађаја која је претходила протестним литијама за одбрану светиња.
На крају је архијерејски намјесник херцегновски протојереј-ставрофор Обрен Јовановић заблагодарио Митрополиту на овој духовној трпези. Прије свега на томе што нам је указао на важност Литургије из које свештене литије управо извиру и поново увиру у свети храм, надајући се истовремено да ће се свако чедо литије обрести на светој Евхаристијској трпези.

Фото прилог: Жељко Драшковић
Предавања