Новости

Литургија Пређеосвећених Дарова и бесједа јеромонаха Макарија

Традиционално саборно служење Литургије Пређеосвећених Дарова херцегновског свештенства у току Часног поста, настављено је данас одслуженом Литургијом у храму Св. Николе у Баошићима.
Свету Литургију служили су игуман савински јеромонах Макарије, умировљени парох бјељски протојереј-ставрофор Предраг Видаковић и ђакон Ненад Ковач. Више херцегновских пароха узели су учешћа у Евхаристијском заједничарењу. Сабрани вјерни народ у одговарању на прозбе предводили су: старешина храма Св. Николе протојереј Илија Мотика, парој бјељско јереј Драгомир Видаковић, јеромонах Марко сабрат савинске обитељи и појац Милорад Вукашиновић.
Након причешћа свештенства, сабранима се бесједом обратио игуман савински јеромонах Макарије, указавши на то каква је сила гордости као извора свих падова код човјека.
С тим у вези отац Макарије указује на значај заједнице, у којој човјек даје простор и важност другима, насупрот егоцентизму коме робује затворен човјек који све мјери собом и својим сазнањима. Такав човјек не потребује другога, не потребује савјет и таквом човјеку се не може помоћи, тумачи отац Макарије позивајући се на Св. Јована Лествичника.
Прије почетка Литургије, протојереј Никола Тодоровић обавио је чин знаменовања имена чеда Божијег Николе. По сврштетку Литургије, уприличена је трпеза љубави за сабране у порти храма св. Николе и парохијској сали овога свештенога храма.
Наредна Литургија Пређеосвећених Дарова служиће се у храму Светог Василија Острошког у Кумбору, у петак 19. априла са почетком у 9 часова.
Литургија Бесjеде