Новости

Поклоничко путовање манастирима Епархије захумско-херцеговачке и приморске

У организацији Манастира Савина и Црквене општине топаљско-херцегновске Архијерејског намјесништва херцегновског, у суботу, 8. јуна 2024. године, уприличено је поклоничко путовање манастирима Требиња и околине, Епарихије захумско-херцеговачке и приморске, а стопама Светог Василија Тврдошког и Острошког.
Поклоничку групу су чинили чланови Српског православног црквеног пјевачког друштва Свети Сава из Херцег Новог, чланицe Кола српских сестара са вјерним сестрама при храму Успења Пресвете Богородице на Савини, а предводили су их игуман савински Макарије, протојереј Владан Пантелић, парох треће херцегновске парохије, јеромонах Марко из братства Манастира Савина, и јереј Шпиро Живковић, парох морињски.
Поклоници су прво посјетили Манастир Завалу, посвећен Ваведењу Пресвете Богородице, који се налази на почетку завалске вале, с југозападне стране Попова Поља, под брдом Острогом, а о чијој богатој историји је поклоницима бесједио сабрат манастира. Овај манастир, о коме први писани трагови воде до XVI вијека, је манастир у којем је ступио у монаштво Св. Василије Острошки Чудотворац.
Фото - Јасмина Леповић
Након овог манастира, поклоници су кренули ка Поповом пољу, селу Мркоњићи, надомак Требиња, родном мјесту Светог Василија Острошког, на темељима чије родне куће је израсло велељепно здање женског манастирског комплекса, у чијем храму је 2023. године положен кивот са моштима мајке Светог Василија – Праведне Ане (Анастасије).
Фото - Јасмина Леповић
Поклоници су се затим упутили ка Манастиру Тврдош, најстаријем манастиру у Херцеговини, гдје су при посјети храму посвећеном Успењу Пресвете Богородице, више о историји овог значајног монашког стожера, чули од сабрата манастира, а након обиласка манастирског здања, имали прилику да посјете и винске подруме манастира Тврдош.
Фото - Јасмина Леповић
Пут су наставили обиласком Требињске Грачанице, а након тога и храмове Петро Павловог манастира, смјештеног у Петропавловом пољу.
Хорским пјевањем је Српско православно црквено пјевачко друштво Св.Сава принијело сваком манастиру на дар оно што најрадосније поклања - сплет црквених пјесама и тропара.
Фото - Јасмина Леповић
Фото - Јасмина Леповић
Фото - Јасмина Леповић
Фото - Јасмина Леповић
Фото - Јасмина Леповић
Хор Владан Пантелић