Новости

Ђакон Ненад Ковач: Молимо се да наша пажња...

Ђакон Ненад Ковач: Молимо се да наша пажња и наше очи буду увијек уздигнуте ка Оцу, Сину и Светоме Духу

У недјељу Светих отаца Првог васељенског сабора, служена је Света литургија у храму Вазнесења Господњег на Топлој у херцег Новом. Предстојао је старјешина храма, протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, а саслуживали су јереј Зоран Миљанић и ђакон Ненад Ковач. У одговарању на прозбе и возгласе народ је предводио Милорад Вукашиновић.

Након прочитаног Јеванђеља бесједио је отац Ненад. Ђакон је подсјетио да свака недеља има своју тему и причу којом се кријепимо, као и ове недеље када помињемо оце сабране у Никеји који су сачували од јереси истиниту ријеч предату нам од Бога. Он је говорио како је од постања свијета и вијека, човјек запао у зло својом вољом, а зло се намножило до те мјере да су људи заборавили Бога и Истину, међутим Господ шаље Сина Свога, Христос постаје један од нас и Њиме нам још више и бескрајно обзнањује истину.

Осврнувши се на прочитане ријечи Светог јеванђеља које кажу да вуци грабљиви, односно Ђаво преко својих анђела, цркву изједа изнутра. „Шаље често оце неоце који својом поганом ријечју покушавају да Цркву распарчају и раздробе“, рекао је и додао да је тако било и у Никеји када је Арије учио да Син није једно са Оцем, а то се дешава када човјек изгуби пажњу, јер кад човјек изгуби пажњу може се десити да се удаљи од Бога као и епископ Арије.

„Кад човјек губи познање Сина Божијег, он губи и живот, без обзира колико он тјелесно настави да живи“, рекао је ђакон Ненад и још једном указао на одјељак Светог Јеванђеља о животу вјечном.
„Знате да се Господ јавио апостолима луки и Клеопи и они су разговарали са њим, али га нису препознали. Међутим, када је он преломио хлеб и дао им тијело и крв, они су га препознали и отворили очи, с тога је битно и ми да се причешћујемо, да опипамо свој духовни пулс“, рекао је и нагласио да 318 отаца који су се сакупили на Првом васељенском сабору, сабрали су се да излијече Цркву од канцера који је кренуо да је изједа изнутра, те је Црква морала да се послужи људским језиком науке, философије да објасни суштину онима који су своје срце затворили и само умом гледали. „Сковали су термин јединосуштан, који говори да су Отац и Син исте суштине“, рекао је и још једном нагласио да морамо увијек имати пажњу и очи уздигнуте ка Оцу, који нам је послао Сина, а потом Духа Светога, како бисмо могли и о Другом доласку познати Сина Божијег.
Ненад Ковач