Новости

Поклоничко путовање - ђаци вјеронауке Св. Спиридона са вјероучитељем ђаконом Ненадом Ковачем

Ђакон Црквене општине Топаљско-херцегновске и вјероучитељ школе вјеронауке Св. Спиридона у Ђеновићима, отац Ненад Ковач, са полазницима ове школе посјетио је неколико манастира Митрополије црногорско-приморске, као и манастир Жупа Никшићка у оквиру дводневне екскуезије.
Ово поклоничко путовање реализовано је са благословом пароха ђеновићког и уз подршку Црквене општине ђеновићке.
Наиме првог дана путовања, дјеца са вјероучитељем најприје су посјетила Манастир Подмаине, гдје их је братија након литургијског сабрања срдачно дочекала и примила на доручку у гостопримници, а потом је исушеник Вељко упознао дјецу са богатом и занимљивом историјом овог древног манастира.
Окончавши посјету овој светој обитељи, дјеца са вјероучитељем запутила су се ка манастиру Бешка на Скадарском језеру.
Од села Мурићи, сестра Саватија превезла је чамцем дјецу до манастира, што је био незабораван и пријатан доживљај.
Пристигавши у манастир, са великом љубављу дјецу је дочекала игуманија мати Фотина. Дјеца су упозната са историјом овог манастира, а потом им је припремљен ручак и трпеза љубави од стране сестринства ове свете обитељи.
Потом, дјеца су обишла веома садржајан манастирски комплекс, упознати су са свакодневним послушањима и манастирским начином живота.
Путовање је настављено обиласком манастира Дајбабе, гдје су дјеца срдачно дочекана од стране оца Симеона. Услиједило је поклоњење моштима Св. Симеона, вечера, дружење у гостопримници, те пријатан духовни разговор. Аврамовско гостољубље и топло дружење са оцем Симеоном дјеци ће засигурно остати у неизбрисивом сјећању.
Сутрадан, дјеца су са вјероучитељем била на светој Литургији у овом манастиру, након чега су обишли манастир Ждребаоник и поклонили се моштима Св. Арсенија, затим је одржан краћи час вјеронауке у пријатном амбијенту манастирске порте.
Потом, услиједило је поклоњење Св. Василију Острошком и слободно вријеме за обилазак горњег манстира и манастирске продавнице.
На крају овог поклоничког путовања дјеца су посјетила манастир Жупа Никшићка. Пошто су примили благослов игуманије мати Ефимије, дјеца су обишла манастирски комплекс, гроб Св. Гаврила Жупског и керамичарску радионицу. Приређен је ручак у манастирској гостопримници и дружење са сестрама које су дјеци пружиле незаборавну топлу добродошлицу, љубав и пажњу.
У знак благодарности дјеца су сестрама отпјевала неколико духовних пјесама.
Посјетом овом манастиру окончано је ово поклоничко потовање.
Ненад Ковач