Новости

Најава традиционалне Литије на Лазареву суботу за РТХН

Јереј Зоран Миљанић и попадија Александра Миљанић, најавили су данас за Радио телевизију Херцег Нови, традиционалну Литију на празник Лазареа субота - Врбица.
На Лазареву у 17 часова служиће се вечерња служба у сусрет празнику Цвијети, након чега ће Литија кренути ка храму Светог Спаса на Топлој.
У порти храма игуман савински Макарије ће прознијети празничну бесједу, након чега ће услиједити дјечији програм и послужење.
Отац Зоран је подсјетио да се празник Лазарева субота "до Другог свјетског рата прослављао као дјечији празник и тога дана су се дјеца окупљала у портама црквава и манастира, ту су се читав дан играли, дружили и дочекивали Литију, свечани вход кроз цијели град, тако што су се ту припремали и украшавали са врбиним гранчицама, затим би у савечаној поворци, тј. Литији, након богослужења излазили на улице града."
Менторка пјевачко-рецитаторске грипе Св. Касија Константинопољска, Александра Миљанић, протумачила је настанак одређених народних пјесама везаних за празн Врбица, након чега су дјеца, најмлађи учесници ове школе, као и школе вјеронауке при Црквеној општини топаљско-херцегновској, одрецитовали пјесме о којима је говорила Александра.
Цјелокупан пренос њиховог гостовања у емисији новско јутро, можете погледати на каналу РТХН, који је у прилогу.
Зоран Миљанић