Новости

Парастос за побијене у Јасеновцу и осталим логорима и стратиштима у Другом свјетском рату

Црквена општина топаљско-херцегновска организује парастос пострадалима у логору Јасеновац и осталим логорима и стратиштима у Другом свјетском рату. Парастос ће се служити у саборном храму Светог Спаса на Топлој, у понедјељак, 22. априла са почетком у 10 часова.

Наиме, 22. априа 1945. године, посљедња група логораша пробила се из Јасеновца, стога се тога дана сјећамо јасеновачких и других жртава које су пострадале у крвавом и братоубилачком Другом свјетском рату.

На овај дан, у манастиру Рођења Светог Јована Крситеља у Јасеновцу служи се света Литургија и прослављају се Свети Јасеновачки мученици који су својим исповиједање вјере и својим животима свједочили Христа Васкрслога, Који их је удостојио мученичког вијенца и Царства Небеског.
Прошле године 22. априлла, делегација Општине Херцег Нови, Црквене општине Топаљско-херцегновске, татим хор Св. Саве и неколицина вјерног народа херцегновског краја, посјетили су Јасеновац најприје на Светој архијерејској Литургији која се служила у Млаки, а потом у манастиру Св. Јована, када је свету архијерејску Литургију служио просвећени епископ пакрачко-славонски г. Јован уз саслужење херцегновског свештенства.

Том приликом Владика Јован је додијелио мошти Јасеновачких мученика које се чувају у храму Светог Спаса на Топлој и храму Светог Архангела Михаила у Старом граду, а које ће вјерни народ сјутра по обављеном парастосу моћи да цјелива на благослов.