Новости

Саборно служење Литургије Пређеосвећених Дарова у Јошици

Света Литургија Пређеосвећених Дарова, служена је данас у петак шесте недеље Васкршњег поста, у цркви Св. Великомученице Недеље у Јошици. На овај начин настављено је традиционално саборно служење Литургије Пређеосвећених Дарова у херцегновским храмовима. Овај дугогодишњи обичај саборовања у дане Васкршњег поста, никада није престајао у нашем граду. Литургије су такође служене и за вријеме ковид пандемије, у присуству мањег броја вјерног народа и сагласју са препорученим здравственим мјерама, али служба није престајала.
Данашњим Литургијским сабрањем началствовао је парох кућански протојереј Драган Пешикан уз саслужење протојереја Владана Пантелића и протојереја Обрена Шарића.
Мноштву сабраног свештенства, и вјерном народу херцегновског краја, отац Драган се по причешћу обратио бесједом, подсјетивши сабране да се искушења ничим не могу савладати до молитвом и постом, због чега треба да истрајемо у подвигу поста који смо започели на спасење душа наших, а све у славу Божију.
Након Литургије услиједила је трпеза љубави у парохијској сали.

Храм Св. Недеље има своју богату историју и вјековима је центар духовног узрастања вјеронг народа у овоме крају. О богатом историјском наслеђу свједоче и многе знаменитости које се чувају у ризници овога храма.
Литургија