Новости

Видовданска академија

Синоћ је у препуној Дворани "Парк", у оригинизацији Црквене општине топаљско-херцегновске и НВО "СПОНА", одржана Видовданска академија, којом је обиљежено 20 година од Мартовског погрома на Косову и Метохији.
Академија је започета свечаним Видовданским словом архијерејског намјесника никшићког, протојереја-ставрофора Слободана Јокића. Отац Слободан је подсјетио да су Косово и Метохија уједно наша колијевка у којој се рађамо и подижемо, као и гробница у којој животе своје полажемо и уграђујемо се у Небески Јерусалим.
Теодора Ковач и Александра Миљанић, у позадини хорови "Св. Сава" и "Св. Василије Острошки"
У програму су учешће узели следећи извођачи: вокална солисткиња Николина Томашевић уз музичку пратњу Александра Бубање, рецитаторка Александра Миљанић, пјесникиња Теодора Ковач, вокална солисткиња Милица Ристичевић и ауторка Драгана Шекуларац.
Николина Томашевић и Александар Бубања
Публика је такође уживала у музичком програму хорова "Св. Сава" из Херцег Новог, "Св. Василије Острошки" из Кумбора и пјевачког друштва "Светосавник" из Подгорице .
Пјевачко друштво "Светосавник"
У програму су се представили и полазници пјевачко-рецитаторске групе "Преподобна Касија Константинопољска" из Херцег Новог: Анђела и Андреа Шекуларац, Ђорђе Павловић, Даница Јовановић, Даница Војновић, Сара Мишељић, Моника Прелевић и Ања Ратковић, а својим солистичким наступима програм су обогатиле и вокалне солисткиње при овој групи, Теодора Бајић и Лена Јакишић.
Лена Јакишић
Током трајања академије емитоване су фотографије које свједоче о Мартовском погрому.

Програм су водиле Александра Миљанић и Теодора Ковач, а на самом крају у име организатора исказана је захвалност Општини Херцег Нови, Туристичкој организацији Херцег Нови, ЈУК "Херцег Фест" и РТВ "Херцег Нови ".
Видовданска академија свечано је затворена извођењем пјесме "Ој Косово, Косово" коју су извођачи отпјевали заједно са публиком.
Теодора Бајић и Ђорђе Павловић
Милица Ристичевић
Ања Ратковић
Моника Прелевић
Драгана Шекуларац
Анђела и Андреа Шекуларац
Сара Мишељић, Даница Војновић и Даница Јовановић
Светосавник
Академије Култура