Новости

Традиционална Литија на Лазареву суботу - Врбица

Са радошћу обавјештавамо вјерни народ херцегновског краја да ће се на Лазареву суботу, 27. априла 2024. године одржати традиционална Литија, у сусрет празнику Цвијети.

Најприје ће се служити празнична вечерња служба у храму Светог Архангела Михаила у Старом граду са почетком у 17 часова, након чега ће Литија кренути Његошевом улицом ка храму Св. Спаса на Топлој. У храмовној порти сабранима ће се бесједом обратити игуман манастира Савина јеромонах Макарије, а потом ће услиједити дјечији празнични програм.

Радосни свештени молитвени вход на овај празник предводе дјеца, са иконама, цвијетним вјенчићима, палминим и маслиновим гранчицама, кличући славословне пјесме Христу Богу нешем.

Празником Цвијети, прослављамо и сјећамо се Христовог уласка у Јерусалим, када је ради нас и нашега спасења кренуо на добровољно и спасоносно страдање. Прије него што је отишао у Јерусали да пострада, Господ је васкрсао Лазара који је већ четири дана у гробу лежао мртав, чиме је хтио унапријед да охрабри своје ученике, да се не поколебају када Га виде на Крсту, знајући да ће Он сам устати из мртвих, будући да својом ријечју подиже оне који су смрћу оковани.
Празници