Новости

Пројекција филма "Повратак исходишту"

Пројекција филма "Повратак исходишту ", аутора Ђорђа Лакушића, уприличена је у Херцег Новом у организацији Црквене општине Топаљско-херцегновске, 31. марта 2024. године.
Зхваујемо ЈУК Херцег Фест на уступљеном простору за пројекцију филма у Дворани "Парк", као и аутору филма који се обратио сабранима прије почетка дилма. Водитељка вечери била је Александра Миљанић.

Филмом Повратак Исходишту КУД Копаоник у својих 25 година рада и стварања сумира активност на очувању народног,королошког и музиколошког наслеђа уграђеног у народно културно-уметничко стваралаштво на Косову и Метохији.

У филму, обрађено је 18 локалитета, чему је претходио истраживачки рад на терену централног Косова, Метохије, Сиринићке, Средачке, Неродимске жупе, Русеничког подгора, Гњиланског поморавља и северног Косова.Филм подсећа и храбри српско становништво да ради на очувању властитог културног наслеђа и тако омогући одржање српског националног и културног идентитета на Косову и Метохији.

Филм посебно указује на угроженост нематеријалног културног наслеђа.Његова угроженост у првом реду је везана за прогон српског становништва а затим на тенденцију албанске етничке заједнице да преко моноетничких институција агресивно отима и промовише албански културни идентитет, као и егзодус Срба по доласку мисије уједињених нација у јуну 1999.године и условима у којима данас на КиМ живи српски народ и неизбежно питање опстанка.

Филм је значајан јер посебно даје тежину активности културно уметничког друштва, на којима је тешке бреме обједињавања локалних обичаја у репрезентативну целину музике,песме,игре,костима и драматизације обичаја и њихово представљање публици која је са тим обичајима површно упозната или их не познаје уопште, као и публици која је те обичаје до скоро сама упрожњавала.

-Назив филма,,Повратак Исходишту''
-Аутор монографије-Ђорђе Лакушић
-Коаутори монографије-Вуко Лакушић, Јована Бараћ, Верица Михајловић и Ана Радосављевић
-Наратор- Милена Парлић
-Музички продуцент Мирољуб Тодоровић- Џими
-Организатор Стефан Ћалдовић
-Аудио студио Jimmy студио
-Видео студио skills Action PRO.
Дужина трајања филма 1:10 мин.
Култура