Новости

Богослужење Великог Петка

У Саборној Цркви Св. Спаса на Топлој вечерњу службу Великог Петка и јутарњу службу Велике Суботе са статијама служио је отац Радомир Никчевић уз саслужење оца Зорана Миљанића.
Након вечерње службе дјеца су традиционално пролазила испод плаштанице. Плаштаница и сто на којој је положена симболишу плочу миропомазања на којој је положено пречисто и страдално тијело Господње.
у наставку богослужења, Мајке, жене и сестре су приступили да на симболичан начин нардовим мирисним уљем помажу изображење Тијела Господњег на плаштаници. Дивна слика помазања у Храму Св. Спаса на Топлој могла се видјети све вријеме током читања Статија.
Након прочитаних Статија још једна симболична слика литијског опхода око Храма који симболизује погребење Господње. Оци заједно са браћом носили су припремљену плаштаницу уз пратњу вјерног народа са изображењем тијела Господњег и положили је у Гроб Господњи у средини Храма-Свеукупна слика симболичне праксе свештенопрестоне Цркве Јерусалимске
Предложени видеозапис уз пратећу стихиру “Тебе који се одјеваш свјетлошћу као хаљуном” уз мноштво фотографија и кратких видеоприлога предлажемо Вашој пажњи.
Празници