Новости

Високопреосвећени Митрополит крушевско-демирхисарски г. Јован богослужио у Херцег Новом

Његово Високопреосвештенство Митрополит крушевско-демирхисарски г. Јован служио је данас, 18. фебруара 2024. љета Господњег, Свету литургију у храму Светог архангела Михаила у Старом граду у Херцег Новом.
Његовом Високопреосвештенству саслуживали су јеромонах Макарије, игуман манастира Савина, архијерејски намјесник херцегновски, протојереј-ставрофор Обрен Јовановић и ђакон Ненад Ковач. Мноштву сабраног вјерног народа Митрополит Јован се обратио богонадахнутом бесједом, тумачећи ријечи јеванђелске приче о Закхеју.
Између осталог, Владика је указао на важност чврсте жеље у остварењу подвига, који нас води до остварења циља, тј. јединства са Христом.

Чврста жеља је управо била подстрек Закхеју да превазиђе тјелесне препреке и својим трудом пронађе начин да угледа Христа Господа.
Служећи се даровима природе - тако што се попео на дивљу смокву, Закхеј је превазишао сопствене природне недостатке, казао је Владика. Његов труд није остао незапажен. Напротив, у маси људи жељних Ријечи Господње, Господ је примијетио овог трудбеника и благослов Свој донио дому његовом.

Будући цариником, Закхеј се више пута у својој служби огријешио о људе, одузимајући им иметак. Сила покајања рођена при сусрету са Господом побудила га је да оштећенима врати не двоструко, како налаже старозавјетни закон, него четвороструко.
Одлучивши да врати оштећенима у овој мјери, Закхеј у суштини бира да остане без богатства на које се до тада ослањао. Тим чином, дакле, он бира да једина његова нада убудуће буде на Господа. Стога његово покајање свједочи силу Христовог присуства свима који за њега сазнају, закључио је Владика.

Ове ријечи сам Владика Јован свједочи свакодневно својим животом и спремношћу да служи Господу, иако значајно нарушеног здравља, али и даље крепког духа.
Његов примјер свима нам је на опомену и подстицај, јер имати међу нама оваквог подвижника, који у свему наликује својим светим духовним прецима, указује на јачину Христове свјетлости, чијој близини тежи цио род православни.

Високопреосвећени Митрополит Јован заблагодарио је Високопреосвећеном Митрополиту Јоаникију, брату архијереју и саслужитељу, свештенству храма Св. Архангела Михаила, оцу Обрену, игуману Макарију, али и мноштву вјерног народа, који се попут житеља Јерихона сакупио да чује ријеч Божију, и да примљени благослов пренесе у своје домове.
Након одслужене Литургије, услиједила је трпеза љубави у парохијској сали, гдје је вјерни народ имао прилику да узме благослов и поразговара са овим савременим исповједником вјере, чији ће нам лик увијек свијетлити као поуздан примјер бескрајне љубави и жртве за Царство небеско.

Отац Обрен је у име свештенства овог светог храма и вјерног народа Божијег владици Јовану уручио скромне дарове, а Високопреосвећени Митрополит је позвао оце да узврате посјету његовој Богом спасаваној Митрополији.

Фотографије: Татјана Витомировић
Литургија Обрен Јовановић Ненад Ковач