Новости

Задушнице - субота недеље месопусне

На задушнице, у суботу месопусне недеље, наша света Црква врши спомен свих упокојених.

У храму Св. Спаса на Топлој Литургију су служили протојереј Владан Пантелић и јереј Зоран Миљанић, протојереј Никола Тодоровић је служио у храму Св. Архангела Михаила у Старом граду и у храму Св. Саве на Савини је свету Литургију и помен служио протојереј-ставрофор Обрен Јовановић намјесник херцегновски.
На овај дан вјерници осим учешћа на светој Литургији и помена упокојених, доносе жито за упокојене, имена за помен, обилазе гробове својих ближњих и свештеници прекађују гробља.

У Цркви Божијој нема мртвих, него су сви живи у Христу Господу.
За преминуле кажемо да су пре-минули, тј. минули или прешли из овога у вјечни живот. Такође, уснули, јер су уснули очекујући свеопште васкрсење, или упокојени, јер су прешли у вјечни покој и мир, у Царство Божије.
У посланици апостол Павле нам открива шта је са онима који су уснули, да не бисмо туговали као они који немају наде, јер ће сви који су у Христу уснули, васкрснути у последњи дан. Тога ради, молимо се за њихове душе како би о васкрсењу мртвих наслиједили Царство Божије са свима светима, ради чега и долазимо на овај свијет, како бисмо задобили вјечни и непролазни живот у радости са свима светима.
Нарочити помен упокојених (Задушнице) врши се пет пута у току године. Иако се на свакој Литургији, као и у нашим свакодневним личним молитвама сјећамо упокојених и молимо за њихово спасење, Црква Божија одређује посебне дане за свеопшти помен упокојених. Такође, свака субота у години је посвећена свима светима и упокојенима.
Обрен Јовановић Никола Тодоровић Владан Пантелић Зоран Миљанић Литургија Служба