Новости

Сретење Господње

На празник Сретење Господње, Литургију је служио у саборном храму Св. Спаса на Топлој протојереј Владан Пантелић, док је у Старом граду началствовао архијерејски намјесник херцегновски отац Обрен Јовановић уз саслужење ђакона Ненада Ковача.
Након прочитаног Св. Јеванђеља, отац Обрен је протумачио прочитану Јеванђелску перикопу и указао на значај сусрета Бога и човјека и човјека и Бога. Сваки сусрет означава срећу, а сусрет Бога и човјека је извор сваког богоугодног сусрета који доноси добре плодове. Овим празником, подсјећа отац Обрен, на неки начин се затвара круг Божићних празника, који обухватају почетак Христове спасоносне проповиједи и мисије на земљи.
Бесједу у цјелости можете послушати на нашем сајту у рубрици "Бесједе".

Данас је такође, наглашава отац Обрен, слава Републике Србије, дан када је донешен први државни устав, управо на овај велики Господњи празник. Дивно је то што су наши преци велика дјела започињали о великим празницима, а данас је такође, подсјећа отац Обрен, слава НВО "Српски Соко", на челу са г. Небојшом Рашом, коме је отац Обрен овим путем честитамо славу и заблагодаио на многим трудовима које они чине за добро српског народа и мисије наше Српске православне црквене у нашем граду.
По замвоној молитви, одслужен је мали помен погинулима у Првом српском устанку, за Крст Часни, слободу златну и вјеру Православну.

На крају Литургије отац Обрен је позвао заинтересоване да куповином беџева Косовски божур, учествују у акцији прикупљањања прилога за дјецу са Косова и Метохије. Носећи беџеве на реверима, свједочићемо другома да памтимо жртве косовско-метохијске, које су у мартовском погрому напусиле своја вјековна огњишта.
Литургија Празници Обрен Јовановић Ненад Ковач