Новости

Одслужен помен на гробу Милана Спасића

У организацији Матица Боке, обиљежено је сјећање на херојски подвиг јунака априлског рата 1941. године, Милана Спасића и Сергеја Машере. Помен је на гробу Милана Спасића служио је архијерејски намјесних херцегновски Обрен Јовановић.

Животна прича ова два човјека Милана и Сергија на најљепши начин показују шта значи живјети светим јеванђељем, казао је Јовановић.

-Обојица су били хришћани, један Србин, други Словенац, један православац, други римокатолик заклети краљу, отаџбини на чување свога народа и образа. Учинили су оно што је највеће, живот свој положили за своје ближње. Када је стигла заповјест да морају да напусте брод, Милан је рекао свом заповједнику да брод неће предати у руке непријатеља, јер мировни споразум сматра као капитулацију. У капитулацији војска зна шта треба да ради и да брод неће пуцати на свој народ. На тај начин себе је осудио на жртву и винули су се у царство небеско, полажући животе за своје ближње, казао је Јовановић.

Предсједник Матице Боке Мирко Мустур казао је да храброст, официрска част и јунаштво Милана и Сергеја оставља трајан спомен и да када њих спомињу, сјећају се и на друге јунаке априлског рата.

-То су и пилоти који су бранили небо краљевине, поморци подморничари, морнари који су успјели да се домогну Грчке, касније Египта и наставе борити на страни савезника. То су војници који су успјешно бранили истoчне границе Краљевине Југославије, успјели да продру и одбаце непријатеља назад, подсјетио је Мустур.

Подсјећамо, Спасић и Машера су неколико сати послије потписивања капитулације Војске Краљевине Југославије, 17. априла 1941. године, активирали експлозив у Тиватском заливу на бојном броду „Загреб”, како не би пао у руке италијанским окупаторима и заједно са њим одлетјели у ваздух.

Парастосу су присуствовали и генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом, Мићо Роговић, предсједница СПКД Просвјета ХН, Оливера Доклестић и Никша Гојковић.
РТХН Обрен Јовановић