Новости

Дочек моштију Светог Спиридона у Ђеновићу 2023.

Свештенство, предстaвници јавног живота града и бројни вјерници дочекали су јутрос у Ђеновићу, мошти
Светог Спиридона Чудотворца и вјерске представнике са Крфа. Свечаном Литијом у пратњи херцегновског свештенства десница Светог Спиридона пристигла је у његов истоимени храм.

Свечано је у Ђеновићу, јер су моштима на поклоњење великог хришћанског светитеља у Цркви Св. Спиридона Чудотворца приступили бројни вјерници.
У бесједи игуман савински, јеромонах Макарије је казао да је данас велика смотра у Цркви Св. Спиридона:

-Дошао је Св. Спиридон, да види јесмо ли истински вјерујући хришћани. Дошао је да нас укрепи и да нас бодри да устанемо и кроз покајање се вратимо живоме Богу. Он гледа срце свакога од нас јесмо ли истински вјерујући. Ако јесмо, опростићемо свима све. Човјек који истински вјерује, воли сваког човјека и не може да мрзи никога, јер је у њему живи Бог и љубав божија, ако истински вјерује.. Ако неко има у срцу неку слабост и гријех, данас је прилика да изађе пред Св. Спиридона и да каже: Од данас ћу одбацити сваки гријех у срцу и дјелима. Од данас почињем нови живот и бићу истински хришћанин који испуњава Св. Јеванђеље, који воли своју породицу, који све поштује, не чини никоме неправду…То значи истинско покајање, то је вјера наших отаца, Св. Саве који нам је донио ту вјеру и уткао у наше биће српско. Ту вјеру можемо да имамо, као божији путовођа у овом свијету и она води у вјечни живот.

Од нас као народа, не тражи се мање нешто, јер ми нисмо за мање, него за највеће, да будемо свјетлост свијету и на то нас призива Св. Сава и све Јеванђеље, онда ћемо се назвати истински синови Бога живога. Он данас начелствује овом Светом литургијом. Он је био је дубоко смирен човјек, архијереј Божији, није се бунио ни када су га ударали, све је опраштао, јер је дубоко у себи имао смирење, а то смирење јесте живи Бог, Господ наш Исус Христ. Тек онда можемо да опраштамо све. То је истинска слобода, тек када нас Христ ослободи том истином, онда ћемо знати шта је слобода. Истински хришћани јесу они који дају а не очекују да му се врати. Љубав не тражи ништа заузврат. На то смо позвани. Св. Спиридон то је чинио и зато прослављен у читавој васељени борио се за истину цркве Божије. Био на првом Васељенском сабору. Плашили су га се јеретици, у то вријеме и хтјели да не дође на сабор, јер су се плашили његове силе, његовог смирења и не могу да стану против његове силе. Покушали су да га зауставе, а он је учинио велико чудо. Св. Спиридон је био чудотворац и било шта да је учинио, учинио је по обећању Христовом. Казао је чинићете већа дјела од оних што пише у Јевађељу, то је право хришћанство. Благодат Божија се усељава у нас. Благодаримо Св. Спридону што је дошао да нас укрепи у ова тешка времена, да да благослов свом народу који је дошао овдје, и онима који нису могли да дођу, уз поруке да немамо непријатеље, да чинимо свима добро, тако ћемо наслиједити вјечно царство Оца, Сина и Св. Духа, поручио је јеромонах Макарије.

У пратњи моштију светитеља у Ђеновићу присутан је Архимандрит Христодулус из Цркве Св. Спиридона на Крфу.

Архијерејски намјесник херцегновски отац, Обрен Јовановић најавио је предсједника Црквеног одбора Ђеновићког, Милоша Вујновића, који се обратио у име одбора и мјештана:
– Имам част да поздравим све вас, намјесника херцегновског, свештенство, представнике општине, Коло српских сестара, а са посебном радошћу да поздравим конзула Републике Србије. Догађаји око овог храма имају историјску конотацију, на што смо ми Ђеновчани веома поносни. Поносни смо што је овај храм посјетила краљица Марија, са синовима а касније и краљ Александар, пред његов кобни пут у Француску. Мало је храмова у Црној Гори коју су походили краљеви. И патријарх Герман је 1971. године служио у препуној цркви и порти овог храма…Поносни смо што је ово мјесто имало два носиоца оредена Св. Саве и три солунска добровољца. Међутим, све ове догађаје засјенио је овај дан, доласком честице Св. Спиридона. Ово није више скромна црква у малом мјесту Ђеновићу. Од данас је ово посебно величанствено мјесто не само у Митрополији Црногорско приморској, већ и региону. Долазак моштију је највећи благодат мјесту и граду, поручио је Вујновић.

Он је подсјетио да је црква Св. Спиридона подигнута 1816. године, у почетку је имао војну улогу. Захвалио се свим ктиторима храма.

Дочеку моштију и свечаности су присуствовали предсједник Општине Стеван Катић и предсједник СО ХН Иван Отовић,са сарадницима, те конзул Републике Србије Мићо Роговић и остали представници јавног живота града.

Подсјећамо, јуче је патријарх српски Порфирије, приликом освећења Саборног храма у Подгорици, поздравио Митрополита Крфа, Паксона и Диапонтијских острва г. Нектарија који је изразио посебну радост што је имао и тај благослов да донесе и дио моштију Светог Спиридона који је један васељенски и свуда познати чудотворац. Након Подгорице мошти светитеља пренесене су данас на поклоњење вјерницима у Цркви Св. Спиридона, у Ђеновићу. Светитељ је рођен је на Кипру 270. године, у вријеме цара Константина.

-Митрополит Нектарије, говорио је из житија Светог Спиридона, да је он је својом десницом, којој се поклањамо, на првом Васељенском сабору у Никеји подигао увис једну циглу и чудом Божјим од‌једном се она раставила на три састојка од којих се цигле праве, земљу, ватру и воду. Овим чудом Свети Спиридон је затворио уста јеретицима и противницима божанског учења, онима који нису вјеровали у Једно Божанство у Три лица. Јер цигла је представљала Једног Бога, а ватра, вода и земља су представљала Три лица и тако је он тим чудом затворио уста јеретицима, посебно Арију који је у то вријеме ратовао против Господа Исуса Христа. Та борба се наставља до данашњих дана.

Баш зато што је Свети Спиридон цијењен свуда, можемо га назвати васељенским светитељем, он ће помоћи свима да останемо у истинитој вјери, за разлику од оних који нам потурају лажно учење Новог свјетског поретка и под лажним вриједностима хоће да уједине васељену, не на добро човјечанства, већ на његову пропаст, поручио је митрополит Крфа Нектарије. И кроз присуство моштију Св. Спиридона, у име грчког народа пренесена је порука уз најбоље жеље свима.

Приликом испраћаја светих моштију, архијерејски намјесник херцегновски отац Обрен Јовановић, усрдном молитвом заблагодарио је Св. Спиридону, замоливши га да молитвено заступа нашу дјецу, ђаке, учитеље, васпитаче, народне прваке, градску управу, градоначелнике, путнике, болеснике, страдалнике, народ српски и сав род православни.

На светој Литургији у препуном храму св. Спиридона појао је црквени хор Св. Василија Острошког из Кумбора, док су у порти храма наступили, дјеца полазници школе вјеронауке при овом храму и мјесна музика Ђеновић.

Текст преузет са:
РТХН

Фотографије:
"Фото Жаре" - Татјана Витомировић
Празници РТХН Радомир Никчевић Обрен Јовановић Никола Тодоровић Владан Пантелић Зоран Миљанић Ненад Ковач