Новости

Воштаница за руске родољубе

Воштаница за руске родољубе

Данас, 22. јуна 2023. године, у цркви Св. Фјодора Ушакова у Херцег Новом, са почетком у 9 часова, одслужен је помен свим руским родољубима пострадалим за вјеру и отачаство, као и свим Русима сахрањеним на руском гробљу код ове цркве.

Парастос је организовало Друштво српско-руског пријатељства за Херцег Нови и Боку которску, на челу са предсједницом друштва Горданом Булатовић. Помен су служили протојереј–ставрофор Обрен Јовановић, протојереј Владан Пантелић и ђакон Ненад Ковач, у присуству вјерника.
Вијенце на централни споменик подигнут у част свих руских родољуба пострадалих за вјеру и отачаство, а који су поставили сами Руси првих деценија XX вијека, положили су амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслеников, предсједница Друштва српско-руског пријатељства Гордана Булатовић са сарадницима, предсједница Српског просвјетно-културног друштва „Просвјета” из Херцег Новог Оливера Доклестић, као и представници општинске организације ОБНОР-а 1941–1945.

Након помена присутнима су се обратили протојереј–ставрофор Обрен Јовановић, архијерејски намјесник херцегновски и старешина храма Св. Фјодора Ушакова и предсједница Друштва српско-руског пријатељства Гордана Булатовић. Они су окупљенима говорили о Русима који су 1917. дошли у Боку, о најзначајнијим међу њима сахрањеним на руском гробљу у Херцег Новом, као и о свим оним људима који су учествовали у обнови руског гробља и подизању цркве Св. Фјодора Ушакова.

Након одржаног помена, руски амбасадор Владислав Маслеников, са сарадницима, посјетио је храм Св. архангела Михајла на Тргу херцега Стефана у Старом граду.
Владан Пантелић Обрен Јовановић Служба Зоран Миљанић