ТРГ ОД ЋИРИЛИЦЕ

Ова веома значајна организација за српски народ у Црној Гори, као и широм српских земаља, осмишљена и реализована први пут 2014. године као прва манифестација културно-вјерског карактера у Црној Гори, „Трг од ћирилице“ сада већ десети јубиларни пут окупља удружења издавача и књижара ћириличних књига, духовног, историјског, педагошког и умјетничког садржаја из Црне Горе, Србије, земаља ближег региона, као и Бугарске и Русије. Започела је свој рад са благословом Српске православне цркве, Митрополије црногорско-приморске, односно благословом Његовог Високопреосвештенства блажене успомене Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, а прегалаштвом и трудом протојереја-ставрофора Радомира Никчевића, тадашњег архијерејског намјесника херцегновског и директора ИИУ "Светигора".


Ова манифестација је организована ради обнављања и подсјећања на духовну, културну и умјетничку кирило-методијевску, светосавску и светопетровску заоставштину наших предака, која се ћириличним писмом стварала, преносила, развијала и трајала. Манифестација ће представљањем књига, гостовањима значајних појединаца из свијета духовности, културе и умјетности и другим сродним активностима, настојати да укаже на опасност од заборављања и "протјеривања" нашег ћириличнога слова, које је ологосило наш народ и ове просторе, не само ријечју писаном и штампаном, него самим Логосом Божијим (Христом Богочовјеком).
У склопу ове манифетсације установљене су и њене двије званичне награде: "Печат Херцега Шћепана" и "Ћириличник", које се додјељују заслужним поједницима и институцијама из области националне културе, језика и ћириличног писма.

Главни простор за одржавање манифестације Трга од ћирилице су порта цркве Св. Арханлгела Михаила на Тргу Херцега Стефана у Херцег Новом и порта саборне цркве Светог Вазнесења Господњега - Св. Спаса на Топлој у Херцег Новом

Програм Трга од ћирилице предвиђа велики број предавања, тематских вечери, представљања нових ћириличних писаних дјела, књижевних издања, публикација, документарних и краћих филмских форми, али и наступа хорова, етно група, вокалних ансамбала, фолклорних ансамбала, тематски обиљежавајући значајне датуме из српске историје.

Пројекат је постао препознатљив на мапи истовјетних манифестација у региону, а број заинтересованих учесника расте из године у годину.  Највидљивији учинак ове манифестације је свијест о важности очувања ћириличног писма, његовој препознатљивости као аутентичној културној али и духовној вриједности насљеђа нашег народа, преко растуће и све присутније потребе младих генерација да ово писмо очува, заштити и пренесе новим нараштајима.

  Мисионарске Дjелатности
  Херцег Нови
  Сушћепан
  Српско православно црквено пјевачко друштво Свети Сава
  Пјевачко-рецитаторска група
  Добротворна организација
  Стари град и Топла
  Свештенство и црквени одбор
  Црквена општина топаљско-херцегновска има пет парохија коју опслужује пет свештеника и један парохијски ђакон. Црквени одбор чине предствници свих пет парохија, на чијем челу се налази предсједник г. Зоран Лазаревић.
  Парох прве парохије херцегновске
  Парох друге парохије херцегновске
  Парох треће парохије херцегновске
  Парох четврте парохије херцегновске
  Парох пете парохије херцегновске
  Парохијски ђакон
  Градски Храмови
  Посjетите светиње Црквене општине
  топаљско-херцегновске