ЊЕГОШЕВА ШКОЛА


Школа на српском језику уз Саборну цркву Вазнесења Господњег на Топлој, у народу познатој као Свети Спас, постојала је још од 1769. године, а радила је до 1869. године, када је отворена прва државна основна школа на српском језику у овом крају, такође на Топлој.
У овој школи, између осталих, учио се и млади Раде Петровић, касније Петар Други Петровић Његош – Св. Петар II Ловћенски Тајновидац – Владика и Господар Црне Горе од 1831. до 1851. године.


Школа на Топлој у вријеме јеромонаха Јосифа ТроповићаЈеромонах Јосиф Троповић је обновио рад ове школе у првој деценији XIX вијека. Та је школа била наравно у духу ондашњег времена: у њој су се ђаци учили читању из „Часловца” и „Псалтира”, учили су и црквено пјевање и рачуницу. Додатно, у овој школи су учили и италијански језик, у то вријеме неопходан нашем живљу будући службеним језиком у Боки.

Млади јеромонах Јосиф, кога је рукоположио Св. Петар Цетињски, био је познат међу Србима овог краја као врлински и образован човјек, и на њихову молбу постављен је за пароха у цркви на Топлој 1808. Убрзо након постављења обновио је рад школе, и прочуо се као добар учитељ. Савременици га називају човјеком онога доба оглашенијем, правијем калуђером и примјернијем наставником младежи и чесним и разумним оцем Јосифом.


***


У овом, музејском издању, школа је отворена у оквиру прославе јубилеја 300 година Топаљске комунитади, 14. јула 2018.
Објекат Његошеве школе заједно са цијелим комплексом, који обухвата храмове Светог Спаса и Светог Георгија, а који су са пратећим објектом у којем је засједала прва световна власт, били сједиште Топаљске комунидати као организоване свјетовне власти и прве уређене градске управе у вријеме владавине Млетачке републике, и њихова обнова, значи њихово унапређење и преношење будућим генерацијама, а прије свега чување од заборава и тока времена.

Петар Други Петровић ЊегошРођен је 1. новембра љета Господњег 1813. на Његушима, долини подно Ловћена, а више Цетиња и Котора, од оца Тома Маркова и мајке Иване, из угледне породице Пророковић. На крштењу је добио име Радивоје. Прве године свог дјетињства провео је као његушки пастир.
Примијетивши његову бистрину, живахност и радозналост, тадашњи владика и господар Црне Горе, Петар I Петровић – Свети Петар Цетињски, његов стриц, највјероватније када му је било 12 година, довео је Рада код себе у Цетињски манастир за манастирског ђака, нарекавши га за свога насљедника, иако је био најмлађи син најмлађег брата његовога. Остале су забиљежене ријечи Св. Петра о младом Раду: Ово дијете, ако узживи, биће одличан јунак и паметан човјек.
Након Цетињског манастира, млади Раде је послан да учи у манастир Савину, односно у школу о. Јосифа Троповића на Топлој, гдје ће провести наредне двије, а можда и три године.
Како се пак Владика Раде доцније радо сјећао свога ђаковања на Топлој види се јасно и по томе, што је у Горском вијенцу посветио и једно коло Херцег Новом.
Будући Владика Раде је постао ђак о. Јосифа 1825. године. Један од његових школских другова записао је касније да је „учио боље од свих осталих ученика, а било их је више од двадесетројице у то вријеме”.
Школовање младог Рада се 1827. године наставља на Цетињу, а учитељ му постаје учени Србин и велики родољуб тога доба – Сима Милутиновић Сарајлија.
1830. године умире Св. Петар и млади Раде, са свега 17 година, преузима руковођење Црквом и земљом, руковођење како он сам казује „бурном и крвавом катедром”. За данашње прилике невероватно млад, по формалним, спољним припремама готово потпуно неспреман, он преузима на себе изузетно тешко бреме и са великим трудом, самопрегорно и жртвено га носи наредних 20 година. Млад га је узео, млад се од њега и раставио када се упокојио у 38. години.
Једна од првих ствари које је учинио када је преузео упорављање Црном Гором јесте отварање прве организоване школе на Цетињу 1834, и отварање штампарије у Цетињском манастиру. У тој штампарији штамапаће се Србски буквар и Србска граматика за црногорску младеж, као и неке Његошеве песме.
Петар II се упокојио 31. октобра 1851, оставивши аманет да буде покопан у црквици Св. Петра на врху Ловћена, касније названој Ловћенска капела. Његов гроб је и даље на врху Ловћена, али, нажалост, не у цркви, као што је он завјетовао, већ у накнадно подигнутом маузолеју.
За то мало живота Петар II Петровић је оставио иза себе не само траг пожртвованог управљања Црквом и народом, већ и релативно велико, а по изузетности неупоредиво пјесничко дјело, које до дан-данас има изузетан утицај међу Србима, независно од краја свијета у ком живе.


Андрић и Његош


На уском кругу од 500 метара једна поред друге нашле су се Кућа Ива Андрића и Његошева школа. Његош је у Новоме био као млад и ту се уобличавала његова свестрана и уистину изузетна личност, док је Андрић Херцег Нови изабрао као већ оформљени, признати и награђиван (Нобелова награда 1961) књижевни гениј.
Просто је природно што су се ова два дома, која су, сваки на свој начин, обиљежила животе Његоша и Андрића, нашла тако близу један другога. Наиме, Андрић је од својих младићких дана био надахнут истим оним родољубивим жаром који је и Његоша надахњивао и уобличио га у најзначајнијег пјесника и мислиоца нашег народног бића. Њих двојица дијеле и исти недвосмислени родољубиви став и постојаност према укупности српског националног бића.
Сагледавајући у свеукупан Његошев лик и стваралаштво, Андрић бира да га назове „трагичним јунаком косовске мисли”. И казује:
„Све што се у тим брдима рађало, долазило је на свет са рефлексом косовске крви у погледу… Његош је прототип косовског борца. И као песник, и као владалац, и као човек, он је чисто оличење косовске борбе, пораза и несаломљиве наде… Тврђено је да се реч ’Косово’ поред речи ’Бог’ најчешће помиње у Горском вијенцу. Али нису само мисао и поезија предели за косовску традицију. Она је за Његоша живот сам.”
У Андрићград у Вишеграду, на највећем платоу стоји велика Његошева скулптура…

Топаљска комунитадТопаљска комунитад или градска општина основана је 1718. године и представља историјску претечу данашње Општине Херцег Нови. У периоду када је град био под влашћу Млетачке републике локално становништво се дипломатски изборило за висок степен самосталности. Топаљска градска општина имала је аутономију у управи, духовну аутономију, као и могућност коришћења свог писма и језика у свакодневној администрацији, што је имало пресудан значај за становништво у Херцег Новом.
Житељи Херцег Новог, окупљени у својој Топаљској општини, учинили су највеће напоре да одрже своју народну аутономију и у часу растакања Млетачке републике која ју је омогућила. Топаљску општину, историјско језгро херцегновске општине, створили су Херцеговци потекли из предјела између Требиња и Љубиња у неколико деценија поступног упињања ка млетачком сенату. Коначно, послије великих жртава које су Новљани поднијели у рату са Турском 1715–1718, дужд Јован Корнер Други издао је налог да се оснује српска општина у Топлој чије је сједиште црква Св. Вазнесења Господњег на Топлој.
Адрес: https://maps.app.goo.gl/RsbuX1gphttps://maps.app.goo.gl/RsbuX1gp
Новости
Пратите догађаје у нашој Црквеној општини
  Мисионарске Дjелатности
  Херцег Нови
  Сушћепан
  Српско православно црквено пјевачко друштво Свети Сава
  Пјевачко-рецитаторска група
  Добротворна организација
  Стари град и Топла
  Свештенство и црквени одбор
  Црквена општина топаљско-херцегновска има пет парохија коју опслужује пет свештеника и један парохијски ђакон. Црквени одбор чине предствници свих пет парохија, на чијем челу се налази предсједник г. Зоран Лазаревић.
  Парох прве парохије херцегновске
  Парох друге парохије херцегновске
  Парох треће парохије херцегновске
  Парох четврте парохије херцегновске
  Парох пете парохије херцегновске
  Парохијски ђакон
  Градски Храмови
  Посjетите светиње Црквене општине
  топаљско-херцегновске