О ХРАМУ
Кратки историјат
Храм Светог Арханглеа Михаила – Стари Град

Храм Светог Арханглеа Михаила налази се у централном дијелу старог урбаног језгра Херцег Новог, на Тргу Херцега Стефана са кога се пружа веома лијепи поглед на море и Стари Град, због чега се често за овај трг користи назив „Белависта“ (лијеп поглед).
За овај храм др Горан Ж. Комар биљежи да је „међу најмлађим новским храмовима, довршен у његовом репрезентативном обличју 1912. године, са импозантним јединственим порталом и куполом. Могуће је да је грађена на мјесту негдашње велике цркве, исте посвете коју је подигао Херцег Стефан Вукчић Косача, како то сугерише једно писмо новским аустроугарским властима које је у иницијативи за подизање цркве упутио бококоторски владика преосвећени Герасим Петрановић.“

Црква Светог Арханђела Михаила, у Старом Граду, на Тргу Херецега Сефана грађена у облику уписаног крста, једнаких кракова, зидана фино клесаним квадрима од крчуланскога камена, а по нацрту архитекте Милана Карловца. Овај храм красе јединствени византијски и романоготички архитектонски елементи, плиткорељефни украси, лијепо пропорционисане трифоре, фриз слијепих аркада испод кровних вијенаца, романоготички звоник на преслицу, а посебно се својом љепотом истиче мозаик патрона овог храма изнад улазних врата. Иконостас је израђен од бијелог италијанског мермера, рад мајстора Павла Билинића из Сплита. Иконе на иконостасу радио је чешки сликар Фрањо Циглер почетком 20. вијека. У великом земљотресу 1979. године храм је претрпио знатна оштећења. Од тада је храм обнављан више пута, и то: 1991. године, затим 2011. 2018. као и 2022. године.

Адрес: https://maps.app.goo.gl/WxdPrNuXu35g4HTp7
Новости
Пратите догађаје у нашој Црквеној општини
Новости и Блогови
Пратите последње догађаје и важне кораке наше црквене заједнице.
  Мисионарске Дjелатности
  Херцег Нови
  Сушћепан
  Српско православно црквено пјевачко друштво Свети Сава
  Пјевачко-рецитаторска група
  Добротворна организација
  Стари град и Топла
  Свештенство и црквени одбор
  Црквена општина топаљско-херцегновска има пет парохија коју опслужује пет свештеника и један парохијски ђакон. Црквени одбор чине предствници свих пет парохија, на чијем челу се налази предсједник г. Зоран Лазаревић.
  Парох прве парохије херцегновске
  Парох друге парохије херцегновске
  Парох треће парохије херцегновске
  Парох четврте парохије херцегновске
  Парох пете парохије херцегновске
  Парохијски ђакон