О ХРАМУ
Кратки историјат
На заборављеном, запуштеном па обновљеном војном руском гробљу на Дубрави у Херцег Новом, подигнут је нови храм Светога Фјодора Ушакова, руског адмирала.

Овећење камена темељца обављено је 17. маја 2006. године. Новоизграђени храм освештао је Његово Високопреосвештенство архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије на Митровданске задушнице 3. новембра 2007. године. Преподобни Фојдор Ушаков био је поморски генерал царске Русије, који је у вријеме Светога Петра Цетињскога боравио у Црној Гори и учествовао у биткама против Наполеона Бонапарте 1806. године, бранећи Боку од француских освајача.

Након освећења храма, у њему је служена Света Архијерејска Литургија и помен белогардејцима, који су из царске Русије због бољшевичке револуције избјегли у нашу отаџбину и који су сахрањени на овом гробљу. Овој свечаности присуствовала је висока руска црквено-државна делегација у којој су били подпредсједница Руске Думе, гђа Љубов Слиска и амбасадор Руске федерације у Црној Гори г. Јаков Герасимов.

Новоподигнути храм је површине од 75 метара квадратних са висином крова од 6,5 метара и руским кубетом од 2,5 метра. Уз храм се налази звоник рускога стила висине 7 метара, који има пет звона различитих тежина (400, 170, 100, 60 и 42 килограма), који је освештан 11. новембра 2008. године. Такође, у порти храма налази се и црквена кућа површине 28 метара квадратних, која служи као гостопримница.

Паралелно са изградњоом цркве Фјодора Ушакова вршена је и реконструкција руског белогардејског гробља. Идејно рјешење за његову реконструкцију у радио је архитекта Милорад Петијевић. Белогардејци који су сахрањени на овом гробљу припадали су елити царске Русије и као такви су дали снажан печат култури и образовању у Херцег Новом и шире на просторима данашње Црне Горе. На овом гробљу недалеко од храма налази се обелиск са руским крстом и написом: "Руским људима који су изгубили родну земљу, вечни мир у братској земљи." Овај споменик је постављен 1931. године, а рестауриран 2003. године.


Гробље Савина, где се налази ова црква, настало је у 20-40-им годинама XX века када су бројни Руси били приморани напустити Русију због револуције и Грађанског рата. Ови емигранти су покушали започети нови живот у Црној Гори, али су се сусрели са многим изазовима и тешкоћама.

Дуго времена, ово руско гробље је било заборављено, али заслугом и напором Друштва руско-српског пријатељства и добровољаца из Херцег Новог, оно је обновљено.

Анисимов Валерий Николаевич
Башилов Леонид Владимирович
Беляков Александр Борисович
Белякова Людмила Вадимовна
Близнюк Дмитоий Владиславович
Болтовский Андрей Витальевич
Булатович Гордана
Войцеховский Михаил Сергеевич
Волчек Алексей Сергеевич
Голубев Анатолий Николаевич
Гркович Ратко джорджевич Богдан
Джурджевич Тодор
Зеликов Владимир Викторович
Землянский Николай
Александрович
Золотарев Геннадий Викторович
Зотеев Владимир Анатольевич
Каташинский Олег Андреевич
Кнежевич Янко
Кожина Алла Юрьевна
Коморников Владимир
Конищев Игорь Тимофеевич
Кузманович Драган
Лопатин Андрей Викторович
Мандич Деян
Нестеренко василий Игоревич
Парфенова Татьяна
Присекин Сергей Николаевич
Пиелкин Виктор Семенович
Слиска Любовь Константинова
Смирнов Сергей Борисович
Спирин Юрий Викторович
Титов Владимир Леонтьевич
Федорин Алексей Владимирович
Цебулаев Виктор Алексеевич
Шабанович Зоран
Энговатов Андрей Викторович
Яковлев Юрий Юрьевичкуц
Градски Храмови
Посjетите светиње Црквене општине
топаљско-херцегновске
Новости
Пратите догађаје у нашој Црквеној општини
  Мисионарске Дjелатности
  Херцег Нови
  Сушћепан
  Српско православно црквено пјевачко друштво Свети Сава
  Пјевачко-рецитаторска група
  Добротворна организација
  Стари град и Топла
  Свештенство и црквени одбор
  Црквена општина топаљско-херцегновска има пет парохија коју опслужује пет свештеника и један парохијски ђакон. Црквени одбор чине предствници свих пет парохија, на чијем челу се налази предсједник г. Зоран Лазаревић.
  Парох прве парохије херцегновске
  Парох друге парохије херцегновске
  Парох треће парохије херцегновске
  Парох четврте парохије херцегновске
  Парох пете парохије херцегновске
  Парохијски ђакон