О ХРАМУ
Кратки историјат
Храм Светог Великомученика Георгија - Мокрине

Овај храм лежи у засеоку Доње Мокрине крај кућа Манојловића, уз западни крај села. Не зна се вријеме градње, а први пут се помиње 1726. године. Ово је једнобродна грађевина грађевина са полукружном апсидом окренутом Истоку, и звоником на преслицу са три окна.

Храм је грађен од финог тесаника, као и остали мокрињски храмови јер је ово село по старини давало одличне мајсторе клесаре који су радили по читавој Херцегновини и Црној Гори.
Око храма стоји гробље Доњемокрињана са гробницама солидне израде, међу којима се, ипак, издваја гробница свштеничке куће Лазаревића која је спадала у ред фамилија којима је Венеција признала титулу "конте". Ова гробница носи крст са представом четворојеванђеља мајсторске, умјетничке израде.

Посебна занимљивост у цркви је плоча са натписом коју је једна старица из рода Косића, према предању на леђима, донијела у Мокрине са Видовог врха.
Током 2009. године храм је измалтерисан, урађен је нови кров и иконостас. Иконостас је освештан 16. новембра 2009.године на празник Обновљење храма Светог Великомученика Георгија - Ђурђиц. Освештао га је епископ диоклијски г. Јован Пурић.

Адрес: https://maps.app.goo.gl/t9guzmk7BYrMZezr7
Остали храмови
Храмови у залеђу херцегновском
Градски Храмови
Посjетите светиње Црквене општине
топаљско-херцегновске
Новости
Пратите догађаје у нашој Црквеној општини
  Мисионарске Дjелатности
  Херцег Нови
  Сушћепан
  Српско православно црквено пјевачко друштво Свети Сава
  Пјевачко-рецитаторска група
  Добротворна организација
  Стари град и Топла
  Свештенство и црквени одбор
  Црквена општина топаљско-херцегновска има пет парохија коју опслужује пет свештеника и један парохијски ђакон. Црквени одбор чине предствници свих пет парохија, на чијем челу се налази предсједник г. Зоран Лазаревић.
  Парох прве парохије херцегновске
  Парох друге парохије херцегновске
  Парох треће парохије херцегновске
  Парох четврте парохије херцегновске
  Парох пете парохије херцегновске
  Парохијски ђакон