О ХРАМУ
Кратки историјат
Храм Свете Великомученице Варваре - Мокрине

Овај парохијски храм смјештен је по средини села Мокрине. О историјату храма др Горан Ж. Комар пише:
"На планинском предјелу Херцег Новога, то је репрезентативнија црквена грађевина. Обновљен је у средини 18. вијека у једном градитељском замаху о којему снамо благодарећи натписима о обновљењу мокринскке и мојдешке парохијалне цркве (1774.г.).
Храм Свете Варваре је једнобродна грађевина са полукружном апсидом управљеном пут истока и са приграђеним звоником покривеним куполом. Са јужне стране брода стоје три полукружно засведена прозора, са сјеверне два.
Од посебне важности су два ћирилична натписа. Један је уграђен изнад надвратника цркве, а други, као сполија на фасади црквене куће. Ова два натписа говоре о обнови цркве 1744. године, ссвједочећи посредно о пријетурском уземељењу ове цркве.
Око цркве стоји гробље које одликују споменици најсолидније, умјетничке израде, руком мајстора Станка Лепетића. Овдје је важно истаћи присуство остатака старога гробља на ширем простору, ван порте."
У 2009. години извршена је обнова храма, која је укључивала потпуну замјену крова и малтерисање зидова. Такође, 2022. године је услиједила обнова и радови већих размјера. Том приликом уклоњен је стали малтер у унутрашњости храма, откривена камена подлога, нанесен нови слој фреско малтера у горњој зони зидова и урађен фрескопис. Осим тога извршени су радови на инсталацији системског освјетљења, рестаурацији иконостаса, баладура, часне трпезе која је украшена каменом пластиком и фуговање спољашњих зидова. Након ове велике обнове Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је мало освећење храма и новоосликаног живописа.
У овом храму богослужења се обављају о Ваксрсу, на празник Светих Кирила и Методија, као и на храмовну славу.

Локација: https://maps.app.goo.gl/NekjTEXPueJmavzT7
Остали храмови
Храмови у залеђу херцегновском
Градски Храмови
Посjетите светиње Црквене општине
топаљско-херцегновске
Новости
Пратите догађаје у нашој Црквеној општини
  Мисионарске Дjелатности
  Херцег Нови
  Сушћепан
  Српско православно црквено пјевачко друштво Свети Сава
  Пјевачко-рецитаторска група
  Добротворна организација
  Стари град и Топла
  Свештенство и црквени одбор
  Црквена општина топаљско-херцегновска има пет парохија коју опслужује пет свештеника и један парохијски ђакон. Црквени одбор чине предствници свих пет парохија, на чијем челу се налази предсједник г. Зоран Лазаревић.
  Парох прве парохије херцегновске
  Парох друге парохије херцегновске
  Парох треће парохије херцегновске
  Парох четврте парохије херцегновске
  Парох пете парохије херцегновске
  Парохијски ђакон