О ХРАМУ
Кратки историјат
Храм Свете Тројице - Ратишевина

Ово је повећи сеоски храм са једним бродом и полукружном апсидом управљеном пут истока и полукружно засведеним прозорима фине израде. Има звоник на преслицу са три окна.
На јужноме зиду постоје два прозора, као и један мањи отвор, те врата, а на сјеверноме се отвара један прозор.
О храму је др Горан Ж. Комар записао следеће:
„У селу живи предање да је црква саграђена благодарећи прилозима другој, завјетној цркви Светих Врачева Козме и Дамјана која данас лежи у рушевноме стању (данас је и тај храм обновљен и у богослужбеној употреби).

Посебна знаменитост је гробница поповског војводе Саве Анђелића који је, према предању, погинуо на Гручалици у Каменоме крај Новога, испријечивши се Хусеин Топал - паши у окршају са наступајућим турским снагама које су кренуле да гурну опсадне савезничке снаге у море.

Ваља водити рачуна о помињању у архивским документима у Драчевици и послије битке на Каменоме личности уписане као Sava Angelinich. Тако и у катастру Херцег - Новог довршеном 1690. године. Овај Херцеговац из Попова поља је скупа са одредом Саве Кујачића и Морачанима Милијом и Петром Радовићем, дочекао наступајућег Топал-пашу на Гручалици и одбио његове снаге које су кренуле у деблокаду јакога турског гарнизона у граду. О овим догађајима дознајемо из савремених извјештаја генерала Ђ. Корнара, али и из једног рукописа потомка високих морачанских протагониста овога боја, Рада Радовића који је са много пажње реконструисао догађај.

Гробнице у порти представљају веома препознатљива дјела бокешког сакралног градитељства у његовом крупном замаху који је услиједио послије вршне деценије 19. вијека. Свакако да то носи печат необичности када знамо да је Бока, као регија, у то доба захваћена дубоком економском кризом."

Храм је прије неколико година саниран и у богослужбеној је употреби.


Локација: https://maps.app.goo.gl/dsgohT8fC5ev1UvZA
Остали храмови
Храмови у залеђу херцегновском
Градски Храмови
Посjетите светиње Црквене општине
топаљско-херцегновске
Новости
Пратите догађаје у нашој Црквеној општини
  Мисионарске Дjелатности
  Херцег Нови
  Сушћепан
  Српско православно црквено пјевачко друштво Свети Сава
  Пјевачко-рецитаторска група
  Добротворна организација
  Стари град и Топла
  Свештенство и црквени одбор
  Црквена општина топаљско-херцегновска има пет парохија коју опслужује пет свештеника и један парохијски ђакон. Црквени одбор чине предствници свих пет парохија, на чијем челу се налази предсједник г. Зоран Лазаревић.
  Парох прве парохије херцегновске
  Парох друге парохије херцегновске
  Парох треће парохије херцегновске
  Парох четврте парохије херцегновске
  Парох пете парохије херцегновске
  Парохијски ђакон